Ingrediënten:

IJs

  • 300 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 125 g basterdsuiker
  • 3 eidooiers

Appelmoes

  • 250 g Bramley-appels, geschild, zonder klokhuis en grof gehakt
  • 35 g lichtbruine suiker
  • 50 ml water
  • 2/3 tl kaneel

Crumble

  • 35 g bloem
  • 15 g boter, in blokjes
  • 15 g donkerbruine suiker

Hazelnoot praliné

  • 30 g hazelnoten
  • 45 g basterdsuiker

Bereidingswijze:

  1. Giet voor het ijs de melk en de slagroom in een pan met dikke bodem. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en voeg toe aan de pan, samen met het stokje, en verwarm zachtjes. Klop ondertussen de suiker en de eidooiers in een aparte kom door elkaar. Wanneer de room het kookpunt heeft bereikt, giet de room langzaam in het kommetje bij de suiker en de eieren. Blijf voortdurend kloppen.
  2. Doe het mengsel terug in de pan en verwarm zachtjes tot het mengsel dikker wordt en de achterkant van een lepel bedekt. Haal van het vuur en giet het mengsel in een kom, dek af met huishoudfolie en laat afkoelen. Laat het minimaal 2 uur afkoelen, bij voorkeur een nacht.
  3. Doe voor de appelmoes de appels in een pan met het water, de suiker en de kaneel. Roer goed door, dek af met een deksel en laat het zachtjes koken voor ongeveer 10 minuten tot de appels zacht zijn.
  4. Als de appels zacht zijn, doe je ze in een keukenmachine en maal je ze tot een gladde puree. Laat afkoelen.
  5. Verwarm de oven voor op 190°C.
  6. Doe voor de crumble de bloem en boter in een kom en wrijf met je vingers tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Roer door de suiker.
  7. Verdeel het crumble-mengsel over een bakplaat en bak in de oven voor ongeveer 10 minuten tot het mooi geroosterd is. Laat afkoelen.
  8. Doe voor de praliné de hazelnoten en de suiker in een kleine steelpan en verwarm zachtjes, al roerend, tot de suiker is gesmolten. Blijf de suiker koken tot hij een rijke goudbruine kleur heeft en giet het dan op een vel bakpapier of een ingevette bakplaat. Laat afkoelen en breek de praliné in kleine stukjes als hij is afgekoeld.
  9. Haal het ijsmengsel uit de koelkast, giet het in de ijsmachine en zet de timer op 45 minuten. Open ongeveer vijf minuten voordat het ijs klaar is de deksel en giet de appelmoes erin, gevolgd door de crumble-stukjes en de praliné.
  10. Serveer onmiddellijk of verplaats het ijs in een luchtdichte verpakking en vries in tot het nodig is.